Hoera, het is eindelijk tijd om je geboortebord, geboortevlag of geboortesticker met de wereld te delen! Jouw lieve baby is namelijk geboren, gefeliciteerd!

We snappen dat het misschien even puzzelen kan zijn als je voor het eerst een raambord ophangt of een tuinbord in elkaar schroeft. Daarom hebben we wat instructies voor je uitgewerkt. Zo heb je die geboorteaankondiging in een handomdraai klaar en kun je snel weer verder knuffelen met je kleintje.

IK HEB EEN GEBOORTEBORD VOOR IN DE TUIN

Wanneer je bij Geboortebordwinkel een geboortebord voor in de tuin besteld wordt deze altijd zonder paal of bevestigingsmaterialen bij je thuis bezorgd. Wij adviseren je daarom zelf de benodigde materialen bij de bouwmarkt aan te schaffen.

Stap 1: Het kopen van de juiste paal

Voordat je de paal bij de bouwmarkt gaat kopen is het belangrijk om eerst te bepalen waar je de paal met het geboortebord in de tuin wilt gaan plaatsen.

Wil je de paal met het geboortebord tussen struiken of planten neer zetten? Dan is het belangrijk dat de paal voldoende lengte heeft om (ruim) boven de beplanting uit te komen. Vaak is een lengte tussen de 1,5 meter en 2,5 meter voldoende.
Kies je voor een ronde paal, een vierkante paal of een platte paal? Ronde palen zijn vaak steviger, maar op een vierkant of platte paal kun je het geboortebord makkelijker monteren. Wij adviseren om een paal te kiezen die een dikte van ongeveer 40mm heeft.

Stap 2: Het geboortebord op de paal monteren

Heb je de paal in huis? Dan is het nu tijd om je geboortebord er op te monteren. Je hebt tijdens het plaatsen van je bestelling kunnen aangeven of we de montagegaten voor je konden voorboren. In dat geval zul je bovenaan en onderaan twee boorgaten van 5mm aantreffen.

Zijn de gaten nog niet voorgeboord en ga je dit zelf nog doen? Zorg dan voor twee boorgaten bovenaan en onderaan het bord. Dit is voldoende om het bord stevig aan de paal vast te schroeven. Let tijdens het boren goed op, je wilt natuurlijk niet de toplaag van je nieuwe bord beschadigen. Bij Forex borden kun je in principe met elk type boor een gat boren, dit materiaal is namelijk wat zachter. Heb je voor een tuinbord van Dibond gekozen? Boor de gaten dan voorzichtig met een metaalboor.

Gaten gereed? Dan is het tijd om het bord op de paal te schroeven! Leg de paal op de grond en leg het bord er op de gewenste positie bovenop. Zorg er voor dat de paal niet boven het bord uitsteekt, dat ziet er eenmaal in de tuin namelijk niet zo mooi uit. Neem 5mm schroeven en schroef het bord eenvoudig vast op de paal.

Stap 3: De paal met met geboortebord in de tuin zetten

Afhankelijk van het type ondergrond kun je de paal ingraven of heb je een grondboor nodig. Het is altijd belangrijk dat de paal stevig in de grond staat, zodat het tuinbord niet omvalt of omwaait. Om een zo stevig mogelijk resultaat te krijgen raden we aan dat de paal minimaal een derde in de grond staat. Graaf het gat daarnaast iets minder diep dan nodig en sla het laatste deel met een hamer de grond in.

IK HEB EEN GEBOORTEBORD VOOR AAN HET RAAM

Geboorteborden voor aan het raam kunnen op twee manieren bevestigd worden, namelijk met zuignappen of met tape. De montage van het raambord is afhankelijk van het type dat je hebt besteld.

Ik heb een raambord met zuignappen

Aan de buitenzijdes van je raambord tref je vier kleine boorgaatjes aan, hier kun je de zuignappen vast maken. Vouw de buitenzijdes van het bord naar buiten en monteer vervolgens de meegeleverde zuignappen. Zorg ervoor dat het schroefje aan de voorkant zit en de zuignap aan de achterkant. Maak het raam schoon op de plek waar je het bord wilt ophangen en maak eventueel de zuignappen een klein beetje vochtig. Bevestig daarna simpelweg het bord op het raam.

Ik heb een raambord met tape

In je bestelling vind je behalve het bord ook vier stukjes tape. Vouw de buitenzijdes van het bord naar buiten, verwijder aan een kant de folie van de stukjes tape en plak deze op de buitenkant van de zijdes. Zorg er voor dat aan beide kanten twee stukken tape zitten. Maak het raam schoon op de plek waar je het bord wilt ophangen. Haal nu de rest van de folie van de tape en plak het bord op het raam. Je kunt het bord na het plakken niet meer verschuiven, dus zorg er voor dat je deze in één keer recht plakt.

IK HEB EEN GEBOORTEVLAG

Het ophangen van een geboortevlag is eigenlijk niet anders dan het ophangen van een ander soort vlag. Aan de bovenkant van de geboortevlag zit een klein lusje, deze bevestig je aan het haakje van de vlaggenmast. Het langere touwtje aan de onderkant van de vlag maak je vast aan de vlaggenmast. Steek de gevelmast vervolgens in de vlaggenstokhouder.

IK HEB EEN GEBOORTESTICKER

Ergens een sticker op plakken klinkt ontzettend simpel. Gelukkig zijn onze raamstickers ook eenvoudig te plakken en laten ze geen lijmresten achter. Maar, een groter formaat sticker écht netjes plakken kan soms best wat voeten in de aarde hebben. Daarom hebben we wat handige tips voor je verzameld!

Bepaal voordat je begint de precieze plek waar de sticker moet komen. Meet het eventueel uit, zodat de sticker precies in het midden van het raam zit. Zorg er ook altijd even voor dat het raam schoon is!

Plak de sticker aan eerst met tape vast op de plek waar deze moet komen. Gebruik hiervoor een tape die je eenvoudig weer kan verwijderen, zodat bijvoorbeeld schilderstape.
Heb je de sticker op de gewenste plek? Plak de (schilders)tape dan aan de bovenkant over de gehele breedte.
Klap de onderkant van de sticker om naar boven en verwijder de backing, zodat de plaklaag tevoorschijn komt.
Klap de sticker nu voorzichtig terug.
Gebruik een spatel om de sticker goed vast te wrijven en eventuele luchtbellen te verwijderen. Begin in het midden en werk van boven naar beneden, en vervolgens vanuit het midden naar de zijkanten. Heb je geen spatel? Je kunt ook gewoon een pasje uit je portemonnee gebruiken.
Zit de onderste helft van de sticker goed? Verwijder dan de tape aan de bovenkant en herhaal de stappen aan deze kant van de sticker.
Wrijf op het eind de sticker nog een keer met de hand na om de laatste luchtbelletjes te verwijderen.